Prima pagina Turistice Evenimente Foto Video Info Util Newsletter Forum

Orasul
  Istorie
Statistici
 Personalitati

Turistice
Turul orasului

Evenimente
Evenimente in Bucuresti

Resurse
Carti
Web
Muzica

Multimedia
Foto
Prezent
De demult
Video
Panorame

Pe pielea noastra
Patite de noi ca sa va ferim pe voi !

Info Util
Cultura
Educatie
Distractie
Turism
Diverse
Afaceri
Administratie

MiculParis.ro
Manifest
Despre noi
Contact
Newsletter
Forum
Campanii
Publicitate

Webdesign By Distinctive Works
Prima pagina / Newsletter / Octombrie 2006

Cand e pace !

Dan Paraschiv Autor: Dan Paraschiv
Data: Octombrie 2006          Florile zimbesc la geam,
          Merg copiii sa se joace,
          Pasari ciripesc pe ram
                Cand e pace !

Se recitau poezii in draci pe vreame lui Ceausescu de parca tara ar fi fost condusa de Luceafarul poeziei romanesti si nu de un cizmar. In draci, adica toata ziua buna ziua, de ziua lui, de ziua ei, de ziua partidului, de 23 august, de 30 decembrie, de every fucking day. Cred ca toate lumea si-l aduce aminte "pe copilul" (in fiecare an era altul) de doar vreo 3 ani care facea pe Anul Nou si recita cam 40 de min in tandem cu Anul Vechi (imi aduc aminte ca Gheorghe Cozorici mai facea pe anul vechi). Ca sa nu fie nici o confuzie, poeziile astea sa nu credeti ca erau de Baudelaire, pai nu, erau de niste obscuri si in ele se vorbea numai de el, ea, partidul, socialismul, etc.

Sa ne oprim putin asupra acestei poezii, care mie mi-a ramas in minte nu din clasa intai (e din Abecedarul din 1987) ci din clasa a Xa de liceu (cred ca era anul 1993) cand un coleg a scris-o pe usa clasei incercand sa ne distreze si sa faca pe poetul.

Coada la paine Asadar din prima strofa se prefigureaza o imagine idilica, simbolizata de gingasele flori din geam. "Merg copiii sa se joce", copiii ei insasi flori ale patriei. Si se jucau pana aparea un zvon "au bagat malai/faina/ulei/unt/carne/etc la Cocosila" (Cocosila era o alimentara, nu mai stiu de ce ii zicea asa). Atunci parca dadeau turcii/tatarii, mamele strigau dupa ei si ii trimiteau sa se duca inainte la coada si apoi veneau si ceilalti membrii ai familiei (bunici, mame casnice, frati, etc). Trebuiau sa fie cat mai multi pentru ca se dadea o cantitatea mica de fiecare persoana.
Cozile erau mari si se astepta de multe ori inainte sa fie marfa ajunsa, asa ca acolo copiii incepeau sa se joace pe langa coada in timp ce adultii povesteau diverse. Cand intrau in prima jumatate a cozii, copiii erau chemati si trebuia sa treaca in rand ca sa nu apara discutii cu cei de la rand (deseori certuri) despre cine a fost sau nu a fost la coada.

          Tata cinta pe tractor,
          Mama cozonaci ne face,
          Iar noi invatam cu spor
                Cand e pace !

Tata nu e tractorist, e electrician, acum la pensie, asa ca nu prea stiu care era repertoriu. Tata nici nu prea canta, nici acum si nici atunci. Dar imi aduc aminte ca injura bine pe vreamea lui Ceausescu mai ales cand ne opreau curentul. Iarna se intampla asta si destul de des, dura cam cate 2-3 ore. Cu tot talentul lui de electrician in afara de o lanterna si sa caute niste lumanari nu prea avea ce sa faca. Lumanari avea bunica-mea care mergea pe la biserica.

"Mama cozonaci ne face". Haideti sa o luam metodic, mai intai cu reteta de cozonaci:
1 kg faina, 50 g drojdie, 6 oua, 250-300 g zahar, 3-4 linguri ulei, 1 pahar unt sau margarina topita, 1/2 l lapte, 1 lingurita rom, 1 lingurita rasa sare, 1/2 baton vanilie, coaja de lamiie sau de portocala, 2 bucati zahar pentru presarat, 1 ou pentru uns; Umplutura: 300 g nuci, 250 g zahar, 50 g stafide, coaja de lamiie (pt curiosi: modul de preparare)

Si sa vedem si ratia lunara de alimente pentru o persoana:
1 kg de carne, 200 de grame de salam cu soia, o jumatate de pachet de unt (125 de grame), 1 litru de ulei, 1 kilogram de zahar, 12 oua. Bineinteles ca se statea la coada pentru a lua ratia.

Coada la lapte Deci, decizii, decizii, decizii ! Vreti cozonaci sau vreti sa mai mancati si voi o omleta din cand in cand ? Vreti cozonaci sau mai pastram untul pentru un sandvis ? Legat de coaja de lamaie sau de portocala, decizia e mai simpla: fara ! Ca nu gaseai, de nici unele. Doar iarna si dupa stat la coada 3-4 ore si cu ceva noroc sa prinzi ceva portocale sau lamai. Dupa ce raspundeam la intrebarile astea mama cozonaci ne facea. Iarna in general gatea mai mult noaptea pentru ca nu erau gaze (Banc: Ce este mai mica si mai mica decat putza de furnica ? R: Flacara de la aragaz.)

          Case inalta catre cer,
          Zilnic miinile dibace,
          Tara e un santier
                Cand e pace !

Trist, dar adevarat: Tara era un santier. La 29 octombrie 1974 <<Marea Adunare Nationala>> adopta, in unanimitate fireste, Legea nr. 58 privind <<sistematizarea teritoriala urbana si rurala>>.
Pentru regimul comunist din Romania, <<sistematizarea>> a insemnat distrugerea oraselor in proportie de 85% - 90%. Apoi reconstruirea lor cu blocuri tip, cu retele stradale aproape complet schimbate. In aceste <<orase socialiste>>, prea putine marturii ale arhitecturii traditionale au mai ramas in fiinta. [...]
Prin <<sistematizare>>, 29 (douazeci si noua) de orase au fost daramate , si-au pierdut identitatea in proportie de 85%-90%. In alte 37 (treizeci si sapte) demolarile erau in plina desfasurare pina in decembrie 1989.
(arh. Gheorghe Leahu in Distrugerea Manastirii Vacaresti)
In Bucuresti a fost demolata o cincime din suprafata traditionla construita, iar in ceea ce priveste lacasele de cult, numai in Bucuresti au fost demolate peste 22 de biserici.

Sa vedem acum ce este cu acest Cand e pace ! Ceausescu a mimat, cu destul de mult succes la inceput, rolul de aparator al pacii pe pamant. In discursurile lui mentiona frecvent necesitatea "renuntarii la cursa inarmarii", condamna "utilizarea fortei si a amenintarii cu forta" si alte stereotipii in care nu mai credea nici el. Nu se dadea in stamba doar pe la mitingurile din tara unde se eliberau porumbei, se faceau tot felul de coregrafii cu pace si tot asa, ci isi dadea toata silinta sa nu rateze nici o ocazie de a bate campii si in afara. Fara folos insa, de la o vreme nu il mai credea nimeni, nici in Romania si nici in afara (ma rog, aproape nimeni).

Pentru a intelege cat de demagog era dictorul trebuie mentionat ca vindea arme atat arabilor si cat si israelienilor, la fel si iranienilor si irakienilor, plus ca avea legaturi cu teroristi internationali, printre care si Carlos Sacalul. Pe acestia din urma ii folosea la diverse actiuni de represiune impotriva romanilor din afara, in special a disidentilor cu atitudini publice impotriva regimului comunist.

Mai sunt atatea de spus, despre Epoca de Aur, asta e doar inceputul...

Pagina din Abecedarul din 1987 cu poezia -Cand e pace-

Iti poti exprima opiniile pe forum.
 


Cauta in site !
Google
  Newsletter

          \n"; for ($i = 0; $i < count($arr_xml['URL']); $i++) { if( isset($arr_xml['PostID'][$i]) && $arr_xml['PostID'][$i] > 0 ) continue; echo "
  • ".$arr_xml['BeforeText'][$i]." ".$arr_xml['Text'][$i]." ".$arr_xml['AfterText'][$i]."
  • \n"; } echo ""; } } function tla_updateLocalXML($url, $file, $time_out) { if($handle = fopen($file, "a")){ fwrite($handle, "\n"); fclose($handle); } if($xml = file_get_contents_tla($url, $time_out)) { $xml = substr($xml, strpos($xml,'(.*?)', '"'); $n = 0; while (isset($out[$n])) { $retarr[$out[$n][1]][] = str_replace($search_ar, $replace_ar,html_entity_decode(strip_tags($out[$n][0]))); $n++; } return $retarr; } tla_ads(); ?>

         Harta site-ului     Despre noi     Contact     Newsletter     Forum     Publicitate