Curtea-Veche:Curtea-Veche, astazi un complex  de ruine de fortificatii, incaperi si fundatii medievale aflate intre Calea Victorieisi strada Halelor si bulevardul I.C. Bratianu este probabil unul din cele mai importante si mai vechi monumente din Bucuresti. Adesea ignorate datorita starii de paragina si abandonare de care sufera de altfel intreg centrul istoric al Bucurestiului si al dificultatii gasirii sale, ruinele de la Curtea-Veche au fost pentru mult timp neglijate cu exceptia catorva cercetari arheologice. In prezent insa, aceasta situatie incepe sa se amelioreze odata cu demararea proiectelor de renovare si reabilitare a vechiului Bucuresti, iar vizitarea Curtii-Vechi redevine treptat  o calatorie fascinanta in trecutul intortocheat si ascuns al Bucurestiului.

Webdesign By Distinctive Works
Prima pagina

Curtea-Veche
Curtea-Veche Curtea-Veche, astazi un complex de ruine de fortificatii, incaperi si fundatii medievale aflate intre Calea Victorieisi strada Halelor si bulevardul I.C. Bratianu este probabil unul din cele mai importante si mai vechi monumente din Bucuresti. Adesea ignorate datorita starii de paragina si abandonare de care sufera de altfel intreg centrul istoric al Bucurestiului si al dificultatii gasirii sale, ruinele de la Curtea-Veche au fost pentru mult timp neglijate cu exceptia catorva cercetari arheologice. In prezent insa, aceasta situatie incepe sa se amelioreze odata cu demararea proiectelor de renovare si reabilitare a vechiului Bucuresti, iar vizitarea Curtii-Vechi redevine treptat o calatorie fascinanta in trecutul intortocheat si ascuns al Bucurestiului.
Probabil mai mult decat soarta oricarui alt monument, destinul cetatii si apoi palatului de la Curtea-Veche este legat strans de evolutia Bucurestiului, de la un sat neinsemnat la capitala Tarii Romanesti, si de vietile a unora din cei mai importanti domnitori. Primele constructii ii sunt atribuite lui Mircea cel Batran, iar din acel moment cetatea a servit ca punct de aparare si nucleu al extinderii si dezvoltarii asezarii Bucurestiului. In timpul lui Vlad Tepes cetatea devine resedinta domneasca alaturi cu cea de la Targoviste si este consolidata si extinsa prin intermediul mestesugarilor brasoveni, carora domnitorul le ceruse sprijinul in celebrele scrisori catre brasoveni. Veridic castel medieval, cetatea este in aceasta perioada un castel puternic fortificat si asezat pe un deal inalt aflat pe malul Dambovitei, pana in vremurile actuale dezvoltarea urbanistica a Bucurestiului a dus insa la pierderea acestui aspect. Dupa ce este folosita ca resedinta domneasca unica in timpul lui Radu cel Frumos, cetatea trece prin cel mai tumultos moment al sau cand este asediata si cucerita de Stefan cel Mare in timpul implicarii sale in politica Tarii Romanesti in speranta instalarii unui domnitor favorabil politicii antiotomane. Odata cu domnia lui Basarab cel Tanar urmeaza o lunga perioada de constructii si renovari a Curtii-Vechi in timpul fiecarei domnii ce cresc ca dimensiuni si ca scop pe masura ce Bucurestiul incepe sa inlocuiasca Targovistele ca centru politic al Principatului. Dintre aceste aditii probabil cea mai importanta este biserica Curtea Veche sau Buna Vestire, ridicata de Mircea Ciobanul intre 1545 si 1554, fiind de atunci locul de incoronare a domnitorilor Tarii Romanesti pentru urmatoarele doua secole. Alte contributii notabile sunt efectuate in timpul domnitorilor Vlad Calugarul si Constantin Brancoveanu.
Dupa ce este distrusa partial in incendiul din 1718 si apoi in cutremurul din 1738, complexul este refacut sub numele de Palatul Voievodal, pastrandu-si astfel pozitia de curte domneasca si centru administrativ pe durata domniilor fanariote si ale carui ruine constituie majoritatea celor care pot fi vizitate si astazi.
Astfel, daca doriti sa pasiti prin salile prin care au trecut pasii a nenumarati domnitori, aflate acum sub cerul liber, si sa pasiti prin istoria inca innegurata a Bucurestiului, Curtea-Veche va asteapta alaturi de muzeul si biserica cu acelasi nume.Etichete: istorie, Curtea-Veche, Bucuresti, monumente, muzee, obiective turistice, Bucuresti, palat, ruine, turul orasului

Va rugam asteptati, se incarca ...Cauta in site:
GoogleFollow miculparis on Twitter


  Newsletter